Nieuws

Reanimatierichtlijnen tijdens covid-19

Vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen is besloten om de richtlijnen voor reanimatie weer aan te scherpen. Bij elke reanimatie is weer het advies om de covid-19 richtlijn te volgen.

De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging Medische Managers Ambulancediensten (NVMMA) en HartslagNu hebben dit na uitgebreid overleg besloten.

COVID-19 RICHTLIJN

Reanimeren volgens de covid-19 richtlijn betekent:

Beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken, open de luchtweg niet.

Dek de mond en neus van het slachtoffer af en geef GEEN beademingen, WEL borstcompressies.

Sluit de AED aan zo gauw deze beschikbaar is.

 

 

EHBO les tijdens Corona

Ook in deze tijd is het van belang te oefenen hoe je op een verantwoorde manier eerste hulp kan verlenen bij plotseling optredende ziekte of letsel. Afstand houden is de norm (met beschermende middelen).

 

 

 

 

Diploma uitreiking

19 februari 2020, veertien cursisten van de basiscursus EHBO, seizoen 2019/2020 hebben examen gedaan. Ze zijn in de cursus lekker actief geweest en prima gepresteerd. Maar…. tijdens het examen moet wel op het juiste moment de juiste kennis naar boven komen. Een spannende avond was het tot het tijdstip dat de examinatoren de uitslag bekent maakten. “Jullie zijn geslaagd” was de mededeling, een zucht van verlichting ging door de ruimte. Gefeliciteerd! Een paar weken later, juist op het moment dat de diploma uitreiking zou plaatsvinden werd de wereld getroffen door het Coronavirus met alle beperkingen als gevolg. Kortom, in overleg met de geslaagden is de uitreiking van het diploma uitgesteld tot het moment dat het kan. We zijn zeven maanden verder, 29 september heeft dit plaatsgevonden tijdens de A.L.V.

foto: Wilma van Velzen

Jubilarissen

Tijdens de Algemene Leden Vergadering (A.L.V.) op 29 september 2020 is er een moment om twee jubilarissen te huldigen. Patricia van der Pols heeft 25 jaar geleden haar EHBO diploma gehaald en Ivonne Heeringa zelfs 50 jaar geleden. De dames hebben van voorzitter Frans Beijsens een door EHBO Nederland beschikbaar gestelde onderscheiding ontvangen en door de vereniging in de bloemetjes gezet. Gefeliciteerd met deze onderscheiding, ga zo door, jullie zijn een voorbeeld voor velen.

Nationaal Ambulance en eerste hulp museum in Leiden

Als bedankje aan de ehbo-ers voor hun inzet op diverse evenementen verzorgd de Vereniging EHBO Lisse de laatste jaren een “uitje”. Evenals vorig jaar (oktober 2019) was een bezoek aan bovengenoemd museum de bedoeling. Maar helaas….. de huidige situatie waarin we verkeren heeft dat onmogelijk gemaakt. Om toch een idee hiervan te krijgen een paar afbeeldingen van vorig jaar. Hopelijk komt er snel een verbetering in de situatie zodat we het normale leven weer kunnen oppakken en dit mooie museum alsnog kunnen bezoeken.