Archief

Aan het archief wordt gewerkt en zal nog enige tijd in beslag nemen.

Diploma uitreiking

19 februari 2020, veertien cursisten van de basiscursus EHBO, seizoen 2019/2020 hebben examen gedaan. Ze zijn in de cursus lekker actief geweest en prima gepresteerd. Maar…. tijdens het examen moet wel op het juiste moment de juiste kennis naar boven komen. Een spannende avond was het tot het tijdstip dat de examinatoren de uitslag bekent maakten. “Jullie zijn geslaagd” was de mededeling, een zucht van verlichting ging door de ruimte. Gefeliciteerd! Een paar weken later, juist op het moment dat de diploma uitreiking zou plaatsvinden werd de wereld getroffen door het Coronavirus met alle beperkingen als gevolg. Kortom, in overleg met de geslaagden is de uitreiking van het diploma uitgesteld tot het moment dat het kan. We zijn zeven maanden verder, 29 september heeft dit plaatsgevonden tijdens de A.L.V.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Gediplomeerden-Vereniging-EHBO-Lisse-1024x683.jpg

foto: Wilma van Velzen

Instructeur neemt afscheid tijdens de A.L.V.

In 1998 was Maurice nog bestuurslid. Zijn voorganger had na dertien jaar instructeur te zijn geweest aangegeven te stoppen met zijn activiteiten. Een probleem want waar halen we een instructeur vandaan. Al snel werd de vraag aan Maurice gesteld, is dat wat voor jou? Atie heeft de tussenliggende cursus verzorgd en hij gaat de opleiding kaderinstructeur volgen. Met succes en het seizoen 1999/2000 is zijn eerste cursus die hij gaat verzorgen. Nu na 21 seizoenen heeft hij besloten te stoppen met EHBO lessen te verzorgen, hij heeft dit met het grootste plezier gedaan. Eerder dit jaar heeft hij al een collega bereid gevonden hem op te volgen. Maurice dankt allen met wie hij heeft samengewerkt.

Jubilarissen

Tijdens de Algemene Leden Vergadering (A.L.V.) op 29 september 2020 is er een moment om twee jubilarissen te huldigen. Patricia van der Pols heeft 25 jaar geleden haar EHBO diploma gehaald en Ivonne Heeringa zelfs 50 jaar geleden. De dames hebben van voorzitter Frans Beijsens een door EHBO Nederland beschikbaar gestelde onderscheiding ontvangen en door de vereniging in de bloemetjes gezet. Gefeliciteerd met deze onderscheiding, ga zo door, jullie zijn een voorbeeld voor velen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jubilarissen-pdf-1024x724.jpg

Nationaal Ambulance en eerste hulp museum in Leiden

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is thumbnail_IMG_20191012_112152-1024x768.jpg

Als bedankje aan de ehbo-ers voor hun inzet op diverse evenementen verzorgd de Vereniging EHBO Lisse de laatste jaren een “uitje”. Evenals vorig jaar (oktober 2019) was een bezoek aan bovengenoemd museum de bedoeling. Maar helaas….. de huidige situatie waarin we verkeren heeft dat onmogelijk gemaakt. Om toch een idee hiervan te krijgen een paar afbeeldingen van vorig jaar. Hopelijk komt er snel een verbetering in de situatie zodat we het normale leven weer kunnen oppakken en dit mooie museum alsnog kunnen bezoeken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is thumbnail_IMG_20191012_121018_1-1024x768.jpg

Open avond

Op woensdag 11 september 2019 houdt de EHBO verenging een open avond van 19 u 00 tot 22 u 00. Deze wordt gehouden in De Vergulde Zwaan, 1e Havendwarsstraat 4 te Lisse.

U bent van harte welkom, de koffie staat klaar en daar kunt terecht met al uw vragen over EHBO opleidingen.

De nieuwe basis cursus start op 2 oktober en duurt 15 lesavonden

Inschrijven voor de basiscursus van 2019 – 2020 is inmiddels mogelijk.

Sinterklaasintocht, zaterdag 12 november.

Geplaatst op 17/11/2016 door wp_ehbolisse

wp_20161112_15_41_39_pro

Het weer werkte prima mee, een beetje koud dat wel, maar dat was juist goed om al die verwachtingsvolle en verhitte koppies van de kinderen te doen afkoelen…
En om meteen maar met de conclusie te beginnen: het was weer een groot feest!
Gelukkig hoefden wij/de EHBO’ers niets te doen; blije kinderen en blije EHBO’ers!

De organisatie was prima geregeld; er waren voldoende verkeersregelaars die hielpen om de kruispunten veilig te houden. Ook werd goed gelet op het losbreken van kinderen die plots aan de andere kant van de stoet weer een hele interessante Piet zagen met een volle zak pepernoten. En die enthousiaste Pieten zagen er echt fantastisch uit; prachtige pakken, stralend witte kragen en hier en hier en daar zelfs en jurkje; leuk en ook nieuw! De vrolijke Pietenband maakten veel indruk.

Op ‘t Vierkant konden we in museum de Zwarte Tulp koffie drinken. Daarna ging het snel opnieuw door het dorp nu over de Heereweg, de Berkhoutlaan, opnieuw de Kanaalstraat en uiteindelijk naar het Blokhuis waar de kinderen (en wij ook) in het Pietenatelier met de Sint op de foto konden. Tussen de Pieten was een “EHBO-collega” maar we weten helaas niet wie dat was…

Al met al waren we dik tevreden of kwam dat dik van de vele pepernoten die we gul toegestopt kregen? De EHBO-Lisse waakte weer goed zichtbaar over de kinderen, hun ouders en natuurlijk Sinterklaas met zijn Pieten.
Moe, voldaan en een klein beetje verkleumd leverden we onze spullen weer bij Karin in.
Volgend jaar weer!? Met dank aan: Karin, Eva en Marcel.

Sjoerd & Ivonne Heeringa

EHBO-Lisse aanwezig bij de Dag van de Bouw, zaterdag 04 juni 2016.

Maar liefst 1.100 bezoekers kwamen naar het Lisser Art Museum (LAM) in aanbouw op
het terrein van het kasteel Keukenhof. Die bouwplaats was een van de 170 bouwplaatsen die men zaterdag 4 juni gratis kon bezoeken. En bouwbedrijf IBB Kondor en KVDK Architecten hadden er samen met diverse onderaannemers en toeleveringsbedrijven een feestje van gemaakt!

Om 10:00 uur was de EHBO-post ingericht in een van de ”bouwketen”. Tegenwoordig zijn dat kant en klare kantoren, kantines of kleedkamers. Eerst met z’n drieën waren we in twee ploegen (van elke drie uurtjes), tot 16:00 aanwezig. En om maar meteen met de score te komen: gelukkig was er niets ernstigs gebeurd pff.., want het was al warm genoeg. Een jongetje had een spatje cement in z’n oog gekregen, een oude verstuiking speelde op, iemand die last had van hooikoorts en of de warmte, een schaafwondje en ouderen die we even in de gaten moesten houden in het labyrint van trappen en ruimtes, dat was alles.

Deelnemers dag van de bouw
Copyright Sven van de Vlugt

We waren met een mix van jongere en oudere leden van onze vereniging. Die mix is fijn om zo de meer ervaren leden kennis te laten maken met enthousiaste en energieke jongeren bij wie de lesstof nog vers en nieuw is en het is fijn voor de jongeren die zo kunnen wennen aan publiek optreden en dat is in het begin misschien best wel eng…

Alles was uitstekend afgeschermd en beveiligd, zodat niemand naar buiten kon vallen, struikelen, uitglijden of zijn hoofd stoten. Overal in het gebouw waren stands ingericht waar uitleg werd gegeven over de bouw, de techniek en de latere inrichting als museum. Eindeloos veel vragen vanuit het publiek werden deskundig, geduldig en enthousiast beantwoord. Voor de kinderen was er ook veel te doen. Er konden vogelnestkastjes worden gemaakt, muurtjes gemetseld en pijpen worden gebogen. Ze konden een machinistendiploma halen bij een graafmachine, geschminkt worden of ponyrijden.

Voor de vrijwilligers werd uitstekend gezorgd: koffie, fris en lekkere koek was ruim voldoende aanwezig en ’s middags kreeg iedereen een lunchpakket.

Al met al weer een goede presentatie van de EHBO’ers die -goed zichtbaar- over een flink terrein “waakten”. Mede daarom, maar ook omdat er zoveel bezoekers waren, was eigenlijk de inzet van drie EHBO’ers nodig, eentje op post en twee wisselend in het veld want pas later kwamen we erachter dat er ook nog een springkussen en een waterbaan waren… Moe en voldaan en een klein beetje verbrand, leverden onze spullen weer in.
Volgend jaar weer! Met dank aan: Jennifer, William, Maurice, Ivonne, Karin, en Sjoerd

Sjoerd Heeringa
Lisse, 05juni 2016

Grote inzet van de EHBO-Lisse bij de Ringvaart Regatta, woensdag 11 mei 2016

Maar liefst acht EHBO’ers uit Lisse en eentje uit Apeldoorn verleenden hulp aan de 41e

Ringvaart Regatta. Een studenten roeitocht van maar liefst 100 km van Delft via de Kaag, de Ringvaart van de Haarlemmermeer, terug naar Delft. Zo’n 170 roeiboten, waaronder prachtige oude, houten Wherry’s, met in totaal bijna 800 deelnemers deden mee.
Om 11:00 uur was de EHBO-post op de dijk bij het Jacob van Ruysdaelplein ingericht. Om 11:45 uur kwam de eerste roeier door. Die had kennelijk nergens last van, want hij scheurde zonder in te houden door richting de Kaag. Dat werd later wel anders…

Rond 14:00 uur werd het al drukker, zowel op het water als aan de kant, want dankzij het

prachtige weer kwamen ook heel wat (groot)ouders, kennissen en vrienden de roeiers en roeisters aanmoedigen.

Voor de EHBO’ers werd het toen flink aanpoten want er waren heel wat blaren door te prikken. Enkelen hadden last van een pijnlijke rug of zitvlak. Die werden door aanwezige masseurs weer op de been geholpen. Door de warmte en de felle zon hadden enkelen last van verbrandingen, een zonnesteek, krampen door zoutgebrek of last van hooikoorts. Ook diverse schaafwonden werden ontsmet en ingepakt.

Korte tijd waren er maar liefst 9 (negen!) EHBO’ers aan het werk en was er bijna een lopende band gaande met prikken en verbinden… Toen de drukte iets afnam kon de helft van de eerste ploeg naar huis en bleven er nog 7 EHBO’ers aan het werk. Pas even na 18:00 uur kwamen de laatste roeiers door. Petje af voor deze jongelui, die nog bij 37 km te gaan hadden richting Delft…

Al met al een bijzondere, drukke en dankbare inzet van een flinke ploeg EHBO’ers die zich geen moment hoefden te vervelen. Het enthousiasme van de jonge roeiers en de organisatoren van de Ringvaart Regatta inspireerde ons om door te blijven gaan. Shanty koor de Torren zorgden voor gezellige noten. Moe en voldaan was het daarna inpakken en naar huis… Volgend jaar weer!

Dank aan: Debby, Flora, Frans, Gerry, Hans, Ivonne, Karin, Kees, Neeltje en Sjoerd

Sjoerd Heeringa
Lisse, 12 mei 2016J


Jubilaris Henk van Voorst sr.

Henk van Voorst sr. is al 25 jaar lid van de EHBO Lisse. Namens de hele vereniging van harte gefeliciteerd, op naar het volgende speldje.

Herhalingen op zaterdag

Een groeiend aantal leden heeft aangegeven, om uiteenlopende redenen, niet in staat te zijn aan de 7 verplichte herhalings-avonden te kunnen voldoen.

Om iedereen toch in de gelegenheid te stellen het EHBO diploma geldig te houden, hebben wij in de afgelopen periode de mogelijkheid onderzocht, de herhaling terug te brengen naar één zaterdag per jaar.

Wij hebben onze kaderinstructeur Maurice Sijsenaar bereid gevonden om hier invulling aan te geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zat.h.h.2017-5-1024x768.jpg

Herhaling op zaterdag (alleen voor leden van de vereniging):

  • Aantal deelnemers : Minimaal 10 / maximaal 12
  • Kosten : € 75,- (deze zijn buiten het verplichte lidmaatschap van de vereniging die op dit moment € 27,50 per jaar bedraagt).
  • De kosten voor de les en lidmaatschap moeten vóór aanvang van de les worden voldaan.
  • De kosten zijn opgebouwd uit inhuur docent en LOTUS, extra zaalhuur, koffie/thee/lunch.
  • Bij niet verschijnen op de les dag wordt geen restitutie verleend.
  • Datum : Op een nog definitief te plannen zaterdag  (in oktober/november)
  • Lesduur : 1 dag van 09:00 – 16:00
  • Inhoud : Herhalingslessen, inclusief reanimatie/AED gebruik, verbandleer, aanleggen verbanden etc. etc.
  • Koffie/Thee : Er zullen 2 koffie/thee pauzes worden gehouden en een door ons verzorgde lunch.
  • Dinsdagavond : Omdat je gewoon lid blijft van de vereniging behoudt je ook het recht om alsnog op de dinsdag langs te komen, bijvoorbeeld voor een extra oefening met de AED.

Jubilarissen

Een vereniging zoals de EHBO kan niet bestaan zonder haar leden. Als EHBO Lisse zijn we dan ook blij met het aantal leden, dat onze verenging telt. Heel belangrijk voor het voortbestaan van onze vereniging zijn de leden welke blijven. Eens in de zoveel tijd zijn er leden die daarvoor onze bijzondere aandacht verdienen. De volgende vier leden zijn al 25 jaar lid van de EHBO Lisse:

vlnr.
Ada Baak, lid sinds oktober 1990
Peter Schoonens, lid sinds april 1990
Gerard van Rooyen, lid sinds april 1991
Gerry van Amersfoort, lid sinds april 1991

Peter Schoonens Ada Baak Gerry van Amersfoort Gerard van Rooijen


Allen hebben uit handen van Marcel van Iperen (voorzitter) de jubileumspeld, horende bij 25 jaar lid van de EHBO en dus in bezit van een diploma, ontvangen.

Alle cursisten geslaagd

Gisteravond 9 maart 2016 was het weer zover, het examen van de beginnerscursus. Vanaf half zeven kwamen de eerste nerveuze gezichtjes weer binnenwandelen en uiteindelijk om half elf ’s avonds was iedereen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2016-1.jpg

aan de beurt geweest. We hadden een grote groep dit jaar van 12 cursisten. Tot onze – en zijn eigen – grote vreugde houdt Maurice Sijsenaar zijn track-record. Alle cursisten zijn wederom geslaagd. Maurice kreeg zelfs nog complimenten van het examenteam voor het kennisniveau van deze groep cursisten. Alle cursisten en Maurice, van harte gefeliciteerd.

Geslaagden lichting 2014-2015

Op 18 februari was het weer zo ver. Het examen EHBO voor de nieuwe lichting cursisten. Het was een leuke enthousiaste groep, die met veel plezier de cursus heeft gevolgd. Op de dag van het examen waren ze allemaal enigszins gespannen ondanks alle bemoedigende woorden van Maurice. Op de dag van het examen bleek één van de cursisten helaas ziek en meteen was duidelijk hoe hecht deze groep was geworden. Iedereen vond het verschrikkelijk en begon actief met ons mee te denken aan een oplossing. Einde van de avond kwam het goede nieuws: alle cursisten geslaagd. De score van onze docent Maurice gaat nog steeds goed. Al was nu Maurice gespannen, want één cursist moest natuurlijk nog. Ook zij heeft uiteindelijk alsnog examen gedaan en is in Voorhout geslaagd voor haar examen. We moesten toen nog even corrigerend ingrijpen, de gehele groep wilde mee op examen. Uiteindelijk is overeengekomen, dat alleen Astrid mee zou gaan.

De foto is gemaakt op 15 april bij de diploma uitreiking. Een trotse Maurice op links, zijn percentage staat weer op 100%. De uitreiking was een

2015-04-15 21.01.01

uiteraard een gezellige geslaagde avond. Waar na de gebruikelijk lovende woorden van Maurice, nog lang is nageborreld.Aanwezig op de diploma-uitreiking:
Anita van der Holst, Jolanda van der Klauw, Laura Kortekaas Judith Schalk, Astrid van der Wilk, Nico Heemskerk
Afwezig:
Henrike Baaij en Annemieke TuinierRegio Oefenavond EHBO 18 maart 2004

Omstreeks 19:15 uur verzamelden wij ons bij het cursuslokaal in Lisse, om met 14 personen als leerlingen naar Noordwijk te gaan, voor de regio Oefenavond. Om 19.45 arriveerden wij bij het Van Den Bergh Stichting-gebouw Triangel op de Pianolaan.

Hier werden wij vriendelijk welkom geheten door een dame van de organisatie die ons verzocht onze naam en plaats van herkomst op te geven. Vervolgens werden enkelen van ons gevraagd om commandant te zijn voor de te vormen groepjes.

Wij gaven aan echter alleen te willen kijken, omdat wij nog leerlingen waren en nog geen examen hadden gedaan. Er werd echter een dringend beroep op ons gedaan gewoon mee te doen, zodat wij dus over verschillende groepen werden verdeeld.

Na een consumptie te hebben genoten werd er uitgelegd wat de bedoeling was, er waren tien locaties waar allerlei ongevalsituaties in scène waren gezet.

Locatie 10 ongeval 9

Onze groep begon in de kantine bij locatie 10 ongeval 9. Hier werd een instructie verzorgd om een niet mobiel slachtoffer met een matras met behulp van slechts één hulpverlener over de trap naar beneden te krijgen. Iemand van onze groep diende als vrijwillig slachtoffer op de matras terwijl de instructeur ons voordeed wat precies de bedoeling was. Vervolgens mocht een ieder dat een keer proberen zowel als slachtoffer als hulpverlener. Na 10 minuten klonk een fluitsignaal en gingen wij op naar de volgende locatie.

Locatie 1 ongeval 3

Hier troffen wij 2 slachtoffers aan. Het eerste slachtoffer lag op de grond, wel bij bewustzijn maar niet goed in staat om te praten, wel een normale ademhaling, slachtoffer kon zelf niet duidelijk maken wat er was gebeurd.

Het tweede slachtoffer was geheel in paniek en bleek na zorgvuldige observatie zelfs haar hand tweede graad verbrand te hebben. Zij had hete thee laten vallen, het slachtoffer hand werd direct onder lauw water gekoeld en toen werd de situatie beter beheersbaar en kon zij eindelijk ook vertellen wat er precies met andere slachtoffer gebeurd was.

Onze groep had reeds wel 112 laten bellen maar kon in eerste instantie niet goed bepalen wat het liggende slachtoffer nu precies mankeerde. De tijd ging echter zeer snel, maar de instructeur vertelde ons nog wel dat het liggende slachtoffer een TIA had en wat nu het beste hadden kunnen doen. Zeer onder de indruk van het gebeuren gingen wij verder naar de volgende locatie.

Locatie 2 ongeval 7

Hier troffen wij in eerste instantie een slachtoffer met een uitwendige wond, het slachtoffer had een flesje proberen open te krijgen en had hierbij zijn hand verwond, waar zelfs nog een stuk glas uitstak. Na het slachtoffer gerustgesteld te hebben zouden wij de wond afdekken verbinden en naar een dokter gaan voor definitieve behandeling.

Echter viel zijn collega die reeds al in de ruimte aanwezig was door de situatie en het bloed flauw. Gelukkig kwam hij binnen een minuut weer bij en moest van ons blijven liggen, maar na wederom het bloedende slachtoffer gezien te hebben dreigde hij nogmaals flauw te vallen. Toen hebben wij deze meneer afgewend en gerustgesteld zodat het eerste slachtoffer verbonden kon worden.

De tijd was weer voorbij het fluitsignaal klonk en we gingen op naar de volgende locatie.

Locatie 3 ongeval 1

Hier troffen wij een zeer ernstige situatie aan een man was gevallen en lag op de grond, wel bij bewustzijn en een ademhaling, maar een grauw tot wit gezicht, zweten en klagend dat hij zich helemaal niet goed voelde en dorst had. Pijn in de buik en duidelijk in paniek, direct 112 gebeld met de melding van een shock in een ver stadium.

Het slachtoffer afgedekt en in een zo gunstig mogelijke positie gebracht tevens proberen gerust te stellen en scherp de vitale functies bewaken. Het tweede slachtoffer, waarschijnlijk de vrouw van het liggende slachtoffer, had iets met haar arm, mogelijk gebroken, arm onbeweeglijk gemaakt en vrouw proberen gerust te stellen.

Als groep kregen wij van de instructeurs nog de tip de slachtoffers uit elkaar te halen zodat de vrouw niet boven op de situatie van haar man zat.

Tijd voor de volgende locatie.

Locatie 4 ongeval 8

Hier werden we door een omstander snel naar binnen gehaald en troffen een vrouw op de grond aan. Zij was bewusteloos en reageerde niet op aanspreken vervolgens constateerden wij bloed bij neus en oor, mogelijk dus een schedelbasisfractuur. Dus zeer voorzichtig zijn, maar de vitale functies gaan voor, dus stabiele zijligging met het bloedende oor boven zodat dit kan stollen.

Vergeet bril niet af te zetten, een extra moeilijkheid was dat slachtoffer tegen de kast aan lag en dus voorzichtig iets verplaatst moest worden.

Wij maakten de fout niet goed naar de omstander te luisteren die dus wel wist wat er precies gebeurd was namelijk het slachtoffer had geprobeerd een spijker in de muur te slaan en had hierbij een elektriciteitsleiding geraakt en was vervolgens achterover gevallen.

Na een korte nabespreking met de instructeur was het weer tijd en gingen wij door naar de volgende locatie.

Locatie 5 ongeval 4

Wij werden snel naar het zwembad gehaald, waar er net door iemand een slachtoffer uit het water was gehaald. Het slachtoffer was niet bij bewustzijn en had geen ademhaling. Er werd direct 112 gebeld en gestart met reanimatie met twee hulpverleners. Halverwege werd de borstcompressie overgenomen door een andere hulpverlener.

Helaas bleek degene die het slachtoffer uit het water had gehaald last te hebben van zijn rug en dit hadden wij dus volledig gemist door het intensief met reanimatieslachtofffer bezig te zijn. Er waren weer 10 minuten voorbij en wij gingen richting de volgende locatie.

Locatie 6 ongeval 5

Hier waren twee slachtoffers, waarvan één in ballenbak heel hard zat te schreeuwen. In eerste instantie richtte iedereen de aandacht op hem, terwijl het andere slachtoffer zachtjes stond te stikken. Dus hier werd snel ingegrepen met stoten tussen en de schouder en tenslotte de Heimlichgreep waarbij een stukje appel vrij kwam.

Toen konden wij verder met het tweede slachtoffer, die uiteindelijk alleen in eerste instantie zijn voet verdraaid had. Maar nadat deze in een normale positie gebracht was hield deze alleen een kneuzing over, en deze werd vervolgens behandeld.

Er volgde een korte nabespreking waarbij gewezen werd op het feit dat wij ons allemaal lieten afleiden door het geschreeuw van het minst gewonde slachtoffer. Ook moesten wij meer aandacht aan de nazorg besteden van diegene die bijna gestikt was, die kan je echt niet zomaar laten gaan.

Het fluitsignaal, op naar de volgende locatie.

Locatie 7 ongeval 2

Hier troffen wij in een ruimte twee slachtoffers aan.

Een jonge man die lag en niet duidelijk wist te maken wat er gebeurd was, hij moest overgeven en had pijn in zijn hoofd. Volgens het andere slachtoffer was hij gevallen op zijn hoofd en was bewusteloos geweest, mogelijk dus een hersenschudding.

Het andere slachtoffer had bloed aan de wang en was verder goed aanspreekbaar. Dit verdiende dus een goede wondverzorging. Ook hier vond weer een nabespreking plaats en was het weer tijd.

Locatie 8 ongeval 6

Dit was een heel aparte situatie, een jonge dame met verwondingen aan de pols, verder pillen en drank op de grond. Slachtoffer was aanspreekbaar, maar met een mes in haar hand en zeer agressief. Wat te doen, ja en dan sta je daar, praten maar dit leiden tot een eindeloze discussie.

Iemand politie en ambulance waarschuwen en de situatie duidelijk aangeven. Het slachtoffer aan de praat houden en kijken of zij het mes wil afgeven, maar de situatie niet laten escaleren.

Hier vond een uitgebreide nabespreking plaats, want wat te doen als hulpverlener zijnde, en duidelijk letten op de eigen veiligheid.

Afsluiting

De tijd was helemaal op en wij werden terugverwacht in de kantine. Hier vond nog een kleine nabespreking plaats en vervolgens een afsluiting. Wij gingen allemaal weer richting huis en waren zeer onder de indruk van de oefening. Wij hadden weer veel bijgeleerd in realistische situaties.

Oefenen in een ideaal EHBO-lokaal is belangrijk en nuttig, maar op deze manier weer een totaal andere ervaring.

Met dank aan de organisatie en lotusslachtoffers voor de zeer leerzame oefening.

Examen EHBO 2004

Woensdag 24 maart 2004 was het dan zover samen met Renee mochten wij om 19.00 uur het spits afbijten.

Om ongeveer 18.30 waren wij reeds ter plaatsen op de cursuslocatie waar het examen werd afgenomen en hebben wij kort kennis gemaakt met de examinatoren de arts en de kaderinstructeur die vervolgens alvast naar het cursuslokaal gingen om zich voor te bereiden.

Ondertussen werden wij door het bestuur opgevangen en konden wat te drinken krijgen, wat opviel was dat beide examenkandidaten nogal zenuwachtig waren, maar volgens de bestuursleden was dit heel normaal.

Om 19.00 uur was het dan zover en werden wij naar het lokaal geroepen. Na wederom nogmaals voorgesteld te worden ging de ene kandidaat met de arts mee aan een tafel zitten en de andere kandidaat met de kaderinstructeur aan een andere tafel zitten.

Er volgde een geruststellend inleidinggesprek waarin de arts vroeg wat de motivatie was voor het volgen van de EHBO cursus. Hierna begon het echte werk een aantal theoretische vragen over de behandelde onderwerpen in de cursus, vervolgens werden wij middels een lotusslachtoffer geconfronteerd met een ernstige situatie welke wij moesten oplossen. In deze situatie werd vervolgens overgestapt op de reanimatiepop.

Na al deze handelingen volgden toen nog een aantal theoretische vragen en bleek er al 20 minuten verstreken te zijn. Vervolgens werd er gewisseld zodat de ene kandidaat naar de kaderinstructeur ging en de ander naar de arts.

Ook volgde een korte introductie en vervolgens weer een aantal theoretische vragen. In de vragenreeks kwam er een ander lotusslachtoffer aanlopen met een verwonding welke behandeld moest worden.

Na de behandeling weer een aantal theoretische vragen en vervolgens kwam het lotusslachtoffer weer terug met een verslikking welke vervolgens op de juiste wijze moest worden behandeld.

Wederom een aantal vragen en vervolgens was er in totaal al 40 minuten voorbij en was het examen afgerond.

Terug in de kantine werden wij vervolgens weer opgevangen door het bestuur en kregen wat te drinken aangeboden. Na een paar minuten werden de reeds nieuw gearriveerde kandidaten opgeroepen om hun bekwaamheid te tonen. Zo liep dit de hele avond door elke 40 a 45 minuten nieuwe kandidaten tot ver na 22.30 uur.

Rond 23.00 uur krijgen diegene die geslaagd waren eindelijk het verlossende woord en werd er vervolgens nog een toespraak gehouden door de examinatoren. Hierna een drankje op de goede afloop en vervolgens iedereen naar huis want de volgende avond moest er nog een ploeg examen doen.

Deze tweede avond verliep op gelijke wijze echter was korter omdat er minder kandidaten waren als de avond ervoor. Zo kunnen wij terugkijken op een goed maar pittig examen waarin wat wij in de voorgaande periode in de cursusavonden hadden geleerd duidelijk en op de juiste wijze moesten demonstreren.

Foto’s toegevoegd

Er is een aantal foto’s geplaatst van de brandweeroefeningen op 28 mei 2005, waarbij EHBO Lisse op diverse locaties assistentie heeft verleend.

Schiphol doneert AED & AED Trainer

Vandaag heeft EHBO Lisse tijdens een leuke bijeenkomst op de Luchthaven Schiphol een donatie van het Schipholfonds mogen ontvangen voor een Automatische Externe Defibrillator (AED), alsmede de bijbehorende AED Trainer. Uiteraard zijn wij hier heel blij mee.

Ons 75-jarig jubileum!

Op vrijdag 15 februari vierde onze in 1933 opgerichte EHBO Vereniging Lisse haar 75-jarig jubileum in het Dienstencentrum “de Beukenhof” in Lisse.

Klik hier om het persbericht over deze geslaagde avond te lezen.

Veel nieuwe foto’s toegevoegd

Nieuwe foto’s toegevoegd

Sint intocht 2014

Sint en zijn zwarte Pieten zijn zaterdag goed aangekomen in Lisse.

Het regende de hele dag, maar de Sint en Pieten zijn goed van de glibberige loopplank  aan wal gekomen en niemand is  uitgegleden over de pepernoten die door heel Lisse op straat lagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De pepernotentang kon dus in de tas blijven. Iedereen was opgewekt ondanks de regen en de muziekpieten brachten sfeer.

Na een rondtoer door het dorp en op de foto met Sinterklaas in het Blokhuis,ging het hele gezelschap nog door naar het Poelhuys.

Een ouderwetse intocht zonder problemen.

Het was nog lang (prettig onrustig)in Lisse.

Ivonne en Sjoerd

Jolande geslaagd!

Zojuist hebben we vernomen van Jolande Teeuwen, dat ze voor haar LOTUS examen is geslaagd.

Van alle 30 Lotussen die vandaag examen moesten doen zijn er slechts 17 geslaagd waaronder dus Jolande.

Namens de vereniging, van harte gefeliciteerd Jolande.

Kerstfair 2014

Kerstfair - Vrijdag

Ook dit jaar stond de vereniging weer ter ondersteuning op de Kerstfair op de Keukenhof. Het was zoals vanouds weer een gezellig evenement waar tot zondagochtend gelukkig weinig hulp noodzakelijk was. Al vonden ook de EHBO-ers het jammer, dat we niet meer in de buurt van het kasteel stonden.

Op de foto de ploeg die het barre weer van de vrijdagmiddag heeft getrotseerd. Dank nog Debby, Jolande en Lilian.

Natuurlijk ook alle overige vrijwilligers hartelijk dank. We hebben alleen niet van iedereen foto’s.
Nieuwe foto’s toegevoegd


19 maart 2013: Huldiging – 25 jaar actief voor EHBO Lisse.

10 april 2013: Diploma-uitreiking 2013.