Cursussen

Cursusinformatie

De begincursus bestaat uit vijftien lessen van twee uur. Je leert er wat je in Eerste Hulp-situaties moet doen, en vooral ook wat je juist niet moet doen. De cursus wordt gegeven door een docent EHBO.

Deze docent zal ingaan op de theorie uit het lesboek en de kennis van het menselijk lichaam, en neemt ook het praktische deel voor zijn rekening. Wat voorbeelden van de onderwerpen die in de cursus aan bod komen: reanimatie, bloedingen, bewusteloosheid, vergiftiging, botbreuken, shock en brandwonden.

De cursus wordt afgesloten met een examen. Als je slaagt krijg je een diploma dat twee jaar geldig is, en telkens voor twee jaar kan worden verlengd. Voorwaarde is wel dat je minstens zeven vervolglessen per jaar volgt. Ook deze bijscholing wordt door de Vereniging EHBO Lisse georganiseerd.

Cursusavonden

De cursusavonden zijn van ongeveer 20:00 uur tot 22:00 uur en worden gegeven in “De Vergulde Zwaan” aan de 1e Havendwarsstraat 4 te Lisse.

Het theoriedeel en het praktijkdeel van de lessen zal worden verzorgd door de heer Maurice Sijsenaar. Enkele leden van de vereniging assisteren hierbij.

Tijdens de cursusavonden is het niet toegestaan om in het gebouw te roken. Tijdens de pauze kan hiervoor mogelijk buiten het gebouw een oplossing gevonden worden.

De minimumleeftijd voor deelname aan het examen is 16 jaar. Eerdere deelname aan de cursus is mogelijk (ter beoordeling van de instructeur), maar men dient op de examendag de leeftijd van 16 jaar bereikt te hebben.

Wat gebeurt er zoal op een cursusavond?

verbinden_hand

Hier wordt tijdens het praktijkdeel van een cursusavond geoefend hoe een gewonde hand op de juiste wijze verbonden moet worden.

Hier wordt tijdens het praktijkdeel van een cursusavond geoefend hoe een gewonde hand op de juiste wijze verbonden moet worden.

Een aantal cursusavonden begint met uitleg over de werking van het menselijk lichaam. Dit is het theoretische deel van de cursus, en duurt ongeveer een uur per avond.

In het praktische gedeelte van de lessen wordt met duidelijke voorbeelden getoond hoe Eerste Hulp moet worden toegepast. Hierbij komt uiteraard het behandelen van verwondingen aan bod, maar vooral ook het op de juiste wijze opvangen van het slachtoffer en het voorkomen van verder onheil. In feite leert de cursist precies hoe hij in Eerste Hulp-situaties moet handelen.

Tijdens het oefenen van dergelijke situaties zullen de cursisten vaak zelf afwisselend EHBO-er en slachtoffer spelen, maar er zullen tijdens de lessen ook regelmatig Lotus-slachtoffers aanwezig zijn. Vooral mevrouw van der Laan is vaak in die rol aanwezig op onze cursusavonden.

Lotus staat voor “Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers”, en Lotus-slachtoffers zijn in feite acteurs, die speciaal zijn opgeleid om ongevallen en verwondingen levensecht na te spelen. Het gaat hierbij dan niet alleen om de realistisch geschminkte wonden, maar bijvoorbeeld ook om het gedesoriĆ«nteerd reageren of het in shock raken van een slachtoffer. Met deze zeer deskundige mensen kunnen Eerste Hulp-situaties zeer waarheidsgetrouw worden nagebootst en geoefend.